НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО РЕЦИКЛИРА ПРИРОДАТА.
Компостирането при домашни условия се счита за най-полезния от екологична точка начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци. Домашното компостиране предлага възможност на домакинствата да оползотворяват голяма част от битовите органични отпадъци ( остатъци от храна и градински „зелени“ отпадъци ).
Компостирането би могло да бъде два вида – студено и топло. Студеното компостиране може да се извършва в покрити ями или купчини. Топлото компостиране се извършва в съдове, които са затворени отстрани и отгоре, но са отворени отдолу и е предвидена възможност за постъпване на кислород.
Компостът подобрява качеството на почвата и стимулира почвеното плодородие. Чрез него се съхраняват и доставят хранителни вещества за растенията и потиска болестите при тях.
Какво може да компостираме?
- кухненски отпадъци – обелки от зеленчуци и плодове; утайки от кафе; черупки от яйца и др.;
- градински отпадъци – стайни и градински цветя, листа; окосена трева; дървесни стърготини; дървесна пепел и др.
Продължителността на компостирането зависи от сезона и температурата:
- пролет и лято – около 3 месеца;
- есен и зима – приблизително 9 месеца.
Компостът е готов:
- когато придобие тъмнокафяв цвят;
- когато стане ронлив;
- когато придобие миризма на пръст.