Първата в света биоразградима бутилка бира

Снимка: Carlsberg

Един от лидерите в производство на бира, датската компания Карслберг Груп е на път да създаде първата в света „хартиена“ бутилка за бира. Тя ще е изработена от дървесни влакна чрез метод на устойчиво извличане, създадена на 100% биологична основа и напълно рециклируема.

Два нови прототипа на бутилката бяха представени на специално събитие в Копенхаген. Те разполагат с вътрешна преграда, която да позволява съхранението на бира. Единият има тънка рециклируема преграда от PET фолио, а другият – 100% биобазирана преграда от PEF фолио. Двата прототипи ще бъдат използвани за тестване на бариерната технология в концепцията на Карлсберг да създаде изцяло разградима биобутилка без полимери. Концепцията за биоразградими бутилки за Карлсберг е поредната стъпка към създаването на устойчиви опаковки и ключов момент от програмата „Заедно към нулев отпечатък“, която си поставя четири амбициозни цели: нулев въглероден отпечатък; нулеви отпадни води; нулева безотгово рна консумация на алкохол и култура на нулеви злополуки.

Габрово спечели екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист“ за 2021 година и стана единственият град в Централна и Източна Европа, получавал това отличие. Наградата е категория на приза "Европейска зелена столица" и се отнася за градове с население под 100 хил. души, като оценява зелените им политики.

В годината на Зеления лист за Габрово, Областен информационен център - Габрово подготвя поредица от материали, посветени на кръговата икономика, които целят да ни запознаят с ползата за околната среда, икономиката и всички нас. Повече информация можете да намерите на сайта на община Габрово, а в минутката ни за кръгова икономика ще ви разказваме за добрите примери в България и Европа.