Габрово отбеляза Деня на Земята

За поредна година Община Габрово се включи в световната инициатива Ден на Земята. В първият ден на Страстната седмица габровци се включиха в големия екологичен празник. По време на кампанията шумна, пъстра и информативна шатра бе разположена на централната улица „Радецка“. Преминаващите габровци научиха повече за Денят на Земята, опазването на природата и разделното събиране на отпадъците. Част от инициативата тази година бе и кампанията „Био отпадък за компост“, в която всеки донесъл биоразградими отпадъци получи пакет качествен почвен подобрител – компост.

Специално участие в Деня на Земята взеха учениците от 7 клас на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Водени от класния си ръководител Мария Попова, децата успешно се включиха в акцията, като заедно с талисманите на боклука – Смет.Ка и Чистача раздаваха информационни модули и провокираха хората да оставят послания на природата. Учениците се постараха да оставят своя поглед към Земята чрез рисунка, музика и танц.

Част от събитието тази година бе и събирането на пластмасови капачки за кампанията „Капачки за Габрово“. В рамките на кампанията бяха донесени хиляди капачки. Те са предадени на организатора на инициативата, за да се превърнат във финансова помощ за Детско и Неонатологично отделение на габровската болница. Община Габрово благодари на всички, заявили желанието си да опазят Земята от отпадъците и да съхранят нейните богатства и красота!