Еко уроци по време на лятна ваканция

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Еко уроци забавляваха и информираха децата на Габрово, които научиха повече за опазването на природата, значението на разделното събиране на отпадъците и възможностите боклукът да се превърне в полезна суровина.

Екологичните уроци бяха проведени през месеците юни и юли, като част от кампанията „В природата на отпадъка НЕ Е да бъде сред природата“, организирана от Европейски информационен център „Европа директно“ при Габровската търговско-промишлена палата, Община Габрово, Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“ и с активното съдействие на Регионалното управление на образованието и Дом на хумора и сатирата Габрово. Инициативата обхвана 214 деца по време на летните занимания в НУ „Васил Левски“, ОУ „Ран Босилек“ ; ОУ „Неофит Рилски“; ОУ „Христо Ботев“; ОУ „Иван Вазов“; ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“;  СУ „Райчо Каролев“; СУ „Отец Паисий“ и Дом на хумора и сатирата.

Габровските ученици имаха възможност да получат важна и полезна информация за екологичното поведение, спецификите в рециклирането на различните суровини и ползите от компостирането на био отпадъците. От еко уроците габровските малчугани научиха какъв е пътя на отпадъка, как старото сметище на Габрово се е трансформирало в ново, модерно депо за отпадъци, разбраха как еднократната пластмаса може да се замени с други по-дълготрайни материали и не на последно място се забавляваха със специалните образователни игри. Децата без затруднения се справиха с предизвикателствата в подреждането на еко пъзел и решаването на еко кръстословици и участваха в динамичната игра „Пусни, пусни отпадъче“, чийто финал завършваше с правилно разделяне на отпадъците на рециклируеми и биоразградими.

Финалната среща от кампанията се проведе сред инсталациите от специализираната изложба „Град-градина“ в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Сред активните експонати, дело на художничката Невена Екимова, екипът на кампанията и децата обсъдиха важните въпроси на екологията, дискутираха проблемите на разделното събиране на отпадъците и дадоха примери от други държави. В края на срещата отново имаше време за екологични игри и разбира се награди. Инициативата завърши с прекрасни емоции и обещанието, че еко уроците ще продължат и през предстоящата учебната година, когато се очаква стартът и на един интересен еко конкурс. Организаторите на кампанията „В природата на отпадъка НЕ Е да бъде сред природата“ благодарят на всички включили се ученици и им пожелават приказно и близко до природата лято.