Една истинска история: Пирин и отпадъците

Той се казва Пирин. Куче е. И се е научил да събира отпадъци … разделно.

Така ще започне една история, която ще ви разкажем в следващите редове, и която събуди любопитството на много габровци.

Всичко започна с разказа на Валентина, която се включи в радио рубриката на Община Габрово „Екологът говори“, излъчвана ежедневно по радио Бумеранг ФМ. Тогава Валентина призова габровци да разделят отпадъците си и сподели, че е научила своето куче да събира отпадъци, когато са на разходка, а тя ги изхвърля в контейнера.

След излъчването на този кратък радио клип, много хора ни попитаха за кучето и дали историята е истинска. Истинска е. Ето я и нея.

Кучето се казва Пирин, живее в Габрово, а понякога и на село Новаковци. Стопаните му, Валентина и Стефан, са го научили да събира кенчета, пластмасови бутилки и чашки. Всичко започнало като игра за възпитание на домашен любимец, а сега вече тази игра има целия екологично-възпитателен смисъл, който всички ние се опитваме да вложим във всяка една кампания, свързана с разделното събиране на отпадъците.

Валентина сподели, че Пирин е изключително умен и вече много добре разпознава отпадъците. Всеки път, когато са на разходка, той носи на стопаните си намерените отпадъци, а те ги изхвърлят в жълтия контейнер. Да, точно в жълтия, защото Пирин събира само рециклируеми отпадъци. И да, той е куче, но почиства отпадъци, изхвърлени от нас, хората … Пирин, благодарим ти!