Отбелязваме Деня на Земята

Честит празник на Земята и нейните обитатели!

Всяка година на 22 април се отбелязва Световния ден на Земята. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, който е честван от милиони хора. Причината е една – всички ние живеем на единствената планета Земя.

Денят на Земята се отбелязва за първи път на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада, а тази година празникът има своя 50-годишен юбилей. През 1990 г. денят е обявен за Международен празник, а в България се чества от 1993 година. Целта е хората по света да се обединят в защита на природата и околната среда.

Всяка година организацията Международна мрежа за Деня на Земята се фокусира върху актуална тема, свързана с опазването на планетата. Темата тази година е „Действайте ЗА климата“ и е свързана с дейности за ограничаване на климатичните промени. Мотото на Ден на Земята 2020 е „Нека създаваме история“.

Тази година Община Габрово пренесе организацията за Деня на Земята във виртуалното пространство. Така, стоейки вкъщи, всички ние може да направим много, за да осигурим на нашата планета по-добро бъдеще. Въпреки извънредното положение ние, хората, не спираме да произвеждаме отпадъци, а те са един от най-сериозните замърсители на нашата Синя планета.

Всички, които биха искали да се включат отбелязването на празника имат възможност до края на тази седмица да участват в инициативата „Ден на Земята – всеки ден“ и да спечелят една от 310 награди. Може да участвате във всяка от трите обявени категории. Първата е викторина с 16 въпроса, която ще намерите ТУК. Може да участвате и като изпратите снимка на вещ, която използвате многократно или снимка на великдеснски шедьовър, който носи символ на нашата планета Земя. Снимки с описания, вашите три имена и телефон за връзка изпратете на имейл – v.koleva@gabrovo.bg. Срокът за участие е до 24 април, а наградените ще бъдат обявени на 30 април.

Споделяме с вас едно специално послание за празниците, идващо от семейството на Петя Пълевска, които създадоха приятна изненада от ненужни гуми и плоскости.