Седмица на мобилността

Ежегодно Община Габрово отбелязва Европйската седмица на мобилността с атрактивни и разнообразни инициативи.

В изданието на събитието през 2016г., екипът на Община Габрово проведе за пръв път в Габрово лов на боклукомони, вдъхновено от нашумялата мобилна игра "Покемон". Участниците в играта, разделени на няколко отбора се състезаваха в намирането и правилното разделяне на скрити боклукомони.

„Играй на чисто“ е името на специалната игра за напреднали в борбата с отпадъците, която се проведе в две издания - през 2017г. и 2018г. в парк „Маркотея“. В разгара на състезанието се провери дали се познават правилата за разделно събиране на отпадъците, а всички, които впуснали се в предизвикателството, получават изненада.

Организираната в изданието на мероприятието през 2019г. нестандартна надпревара в Градинката с мечето - Мама е добър „шофьор“, съчета демонстрация на умения по приложно управление на бебешки и детски колички в градска среда с предизвикателството за правилното разделяне на отпадъци, изхвърляйки домашния боклук и сменения памперс на бебето. Внезапна сценка се случи край трасето на играта - до минувачи бяха изсипани купчини боклуци. Зад идеята на този кратък етюд стои желанието да се да се представи опасността от натрупвнето на отпадъци и възможността за превенция, да се провокира отговорност и мотивация по отношение на разделното събиране на отпадъците.